Nieuws

6 november 2024

Gouda klaar voor éxtra feestelijke intocht van Sinterklaas

Het aftellen is begonnen. Nog even geduld, want op zaterdag 16 november zet Sinterklaas de Goudse binnenstad weer op z’n kop. Het belooft een gezellige intocht te worden met meer dan 150 Pieten en veel muziek. En dat is nog niet alles: de intocht in Gouda is dit jaar extra feestelijk. Sinterklaas viert namelijk niet alleen z’n eigen verjaardag, maar ook allerlei Goudse jubilea.

Sinterklaas en de Pieten beginnen zaterdag 16 november om 9:30 uur aan hun tocht naar het centrum van Gouda. Een route met extra glans dit jaar, want de stoomboot viert een bijzonder jubileum: voor de dertigste keer brengt ‘ie de Sint en alle Pieten Gouda binnen. Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Via de Turfsingel en Kattensingel vaart de stoomboot richting het Regentesseplantsoen, waar het schip om 10:15 aanmeert ter hoogte van de Herpstraat.

Vanaf 11:00 uur begint Sinterklaas aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Dat doet hij natuurlijk op z’n paard Ozosnel, die ook een jubileum viert. Hij is namelijk al vijf jaar het paard van de Sint. Rond 12:30 uur bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar burgemeester Pieter Verhoeve Sinterklaas welkom heet met een korte ceremonie.

Feestjes vieren!

Gouda heeft dit jaar de feestelijkste intocht van Nederland. Dat komt natuurlijk door de muzikale deuntjes van de swingende Pietenband, de DiscoPiet en Gouda’s Harmonie. Maar er is meer! Zo is dit jaar de QuizPiet voor het eerst van de partij. In z’n blinkende pak strooit hij allerlei quizvragen uit over het publiek langs de route en iedereen kan meedoen.

En er is nog iets. Het viel Sinterklaas dit jaar op dat er naast zijn verjaardag, nog veel meer Goudse feestjes te vieren zijn. En dat gaat iedereen ervaren tijdens de intocht. Voor iedere jarige organisatie is er tijdens de intocht een speciaal cadeau te zien. “Zo maken we er nog meer een feestje van héél Gouda van”, aldus Sinterklaas.

Beste plekjes langs route

Met zoveel vrolijkheid kan het best druk worden in de binnenstad, vooral op de Herpstraat en de Kleiweg. Gelukkig zijn er ook rustigere delen van de route. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turfsingel en de Vest. En in de binnenstad is er in de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt en de Korte Tiendeweg vaak nog ruimte zat.

Pietenschool

Na de intocht blijven Sinterklaas en de Pieten in de binnenstad. Van 12:30 uur tot 15:30 uur is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Ook staat de DJ-Piet samen met het liedjesrad op de Markt. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er zelfs de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas trekt samen met de Pietenband de hele middag langs de spelletjes.

Weken na de intocht

Samen met de Pieten, reist Sinterklaas dit jaar van feestje naar feestje. Want een week na de intocht – op zaterdag 25 november – brengen ze een bezoek het jarige Winkelcentrum Bloemendaal, dat 50 kaarsjes uitblaast. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen. Sinterklaas wandelt het hele winkelcentrum door, wederom begeleidt door de vrolijke deuntjes van de Pietenband.

Precies een week later – op zaterdag 30 november – komen Sinterklaas en de Pietenband opnieuw eventjes op bezoek in Winkelcentrum Bloemendaal.

Om overal snel te kunnen zijn, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. En ook daar is het feest, het museum bestaat 150 jaar. Om dat te vieren besluit de Sint een team flitsende feestmakers in te huren voor de perfecte party. Maar het gaat helemaal mis: de computer van de feestmakers is vastgelopen! Ze weten niet meer wat ze moeten doen en vragen de hulp van alle kinderen.

“Gouda gaat een feestelijke tijd tegemoet; ik kan niet wachten”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram.

Laatst gewijzigd op 6 november 2024, 22:52